Fused Deposition Modeling (FDM)

Fused Deposition Modeling (FDM)

Productie van duurzame en functionele onderdelen met hoogwaardige materialen, ideaal voor prototypen, eindproducten en technische toepassingen.

Neem contact op
Fused Deposition Modeling (FDM)

Wil je dat wij contact met jou opnemen?

Heb je een project waarvoor je ons nodig hebt of wil je meer informatie ontvangen over onze capaciteiten en technieken? Laat dan je gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

Thank you! We’ll get back to you soon

We have received your message and will get back to you as soon as possible. Our team is dedicated to providing the best support and we appreciate your patience.

Oops! Something went wrong.

Wat is FDM?

Fused Deposition Modeling (FDM) is een veelgebruikte 3D-printtechniek waarbij een object wordt opgebouwd door een thermoplastisch filament (zoals PLA, ABS of PETG) laag voor laag te smelten en af te zetten. Het filament wordt door een verwarmde nozzle gevoerd, die het materiaal smelt en het in dunne lagen op een printbed afzet volgens de vorm van het digitale ontwerp.

Hoe werkt FDM 3D printen?

  1. Het 3D bestand wordt voorbereid in een speciaal programma, waar een .gcode bestand uit voortvloeit. Dit is de taal om de 3D printer aan te sturen. 
  2. Het materiaal dat gewenst is wordt ingeladen, dit komt op rollen aan, variërend tussen 1 en 10 kilogram. 
  3. De 3D printer wordt voorverwarmd, zowel het verhitte bed als de printkop waarna het 3D printen begint!
  4. Laag voor laag wordt het object opgebouwd tot het klaar is. Dit kan een paar minuten duren tot meerdere dagen, afhankelijk van het aantal en de grootte. 

Voor- en nadelen FDM 3D printen

De voordelen voor FDM 3D printen zijn groot. Zo kan je snel prototypes maken en is het ook uitstekend geschikt voor eindproducten en halffabricaten. Vanwege de grootte keus aan materialen en kleuren zijn alle gewenste eigenschappen te verwerken in 3D prints en kan het in alle industrieën worden toegepast. FDM 3D printen is financieel aantrekkelijk en makkelijk na te bewerken door middel van plamuur, schuren en schilderen of spuiten. Uiteraard zitten er ook nadelen aan FDM 3D printen. De eerste is dat extreem gedetailleerde objecten lastig te maken zijn, daarvoor kan je beter SLA 3D printen gebruiken. Ook heb je met FDM 3D printen dat de sterkte vooral zit in het X- en Y-vlak. In de Z-richting, waar de lagen op elkaar worden gestapeld, zit de minste sterkte over het algemeen. 

Meer Diensten